Copii pentru viitor! – Program de suport pentru copil și familie
Scopul proiectului
Proiectul Copii pentru viitor! –Program de suport pentru copil și familie răspunde unor nevoi stringente identificate în județul Alba, printr-o analiză de nevoi detaliată. Aceste nevoi sunt aliniate cu politicile și strategiile europene, naționale și locale care vizează protecția drepturilor copilului și prevenirea separării copiilor de familiile lor.
Proiectul vizează sprijinirea a 270 de copii și familiile lor din județul Alba, cu accent pe cei care trăiesc în sărăcie extremă, în condiții de locuire precare sau în familii instabile. În Comuna Șona, unde nu există niciun centru de zi, rata de neparticipare la astfel de servicii este de 100%, subliniind necesitatea urgentă de creare a unui centru nou.
ObiectivGeneral
Reducerea numărului intrărilor în sistemul de protecție socială
Obiectivul general al proiectului consta in reducerea numărului intrărilor în sistemul de protecție socială pentru copiii din Judetul Alba Iulia, localitatile Municipiul Alba Iulia, Comuna Baia de Aries, Comuna Valea Lunga, Municipiul Blaj, Orasul Abrud, Comuna Rosia de Secas, Comuna Hoparta, Comuna Sona, care provin din familii care trăiesc în sărăcie și nu pot să răspundă nevoilor copiilor lor in mod adecvat, prin oferirea unui set de servicii sociale integrate, de calitate pentru un numar de 270 de copiii si familiile lor pe o perioada de 24 de luni, in cadrul proiectului ce va avea o durata de 27 de luni in vederea mentinerii acestora in cadrul familiilor de origine.
Acces la servicii de calitate
Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, inclusiv asistență medicală
Modernizarea sistemelor de protecție socială
Modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate
Îmbunătățirea accesibilității
Îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung
ObiectiveSpecifice


Activitățile proiectului
Proiectul include o serie de activități care vizează atât copiii, cât și familiile acestora, pentru a preveni separarea familială și pentru a oferi un mediu stabil și sigur.
Extinderea și diversificarea serviciilor oferite în 9 centre de zi din județul Alba: Centrele de zi din Alba Iulia, Baia de Arieș, Valea Lungă, Blaj, Abrud, Roșia de Secaș, Hopârta și Șona vor beneficia de servicii extinse pentru a răspunde mai bine nevoilor copiilor aflați în risc.
Crearea unui nou centru de zi în Comuna Șona ce va va sprijini 30 de copii și familiile lor, oferind servicii de consiliere și sprijin specializat.
Servicii de sprijin pentru copii și familii:
Sprijin material sub forma unor subvenții de 200 lei/copil pe o perioadă de 24 de luni.
Campanii de conștientizare în comunități privind riscurile sociale, privind sărăcia, dependențele de substanțe și dispozitive digitale, precum și alte cauze ale abandonului familial.
Crearea a 28 de parteneriate locale, care vor contribui la prevenirea separării familiale și la integrarea copiilor în comunitate.
Grup țintă
Proiectul vizează 270 de copii din județul Alba, cu vârste între 0 și 18 ani, care trăiesc în sărăcie și sunt expuși riscului de separare de familie. Acești copii vor beneficia de servicii sociale integrate și personalizate pe o perioadă de 24 de luni, în funcție de nevoile specifice identificate pentru fiecare caz.
Structura Grupului Țintă:
Localități vizate: Municipiul Alba Iulia, Orașul Baia de Arieș, Comuna Valea Lungă, Orașul Blaj, Orașul Abrud, Comuna Roșia de Secaș, Comuna Hopârta (satele Vama Seacă și Silivaș), Comuna Șona.
Durata și Bugetul Proiectului
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 27 de luni, cu furnizarea de servicii directe pentru o perioadă de 24 de luni.
Valoarea totală a proiectului este de 9.914.146 lei, cofinanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (POIDS 2021-2027, PIDS/395/PIDS_P5/OP4/ESO4.11/PIDS_A23/299/21.01.2025).
Impactul așteptat
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 27 de luni, cu furnizarea de servicii directe pentru o perioadă de 24 de luni.
Proiectul va furniza servicii integrate pentru 270 de copii, inclusiv 40 de copii cu dizabilități și un procent semnificativ de copii de etnie romă și din mediul rural. Prin aceste acțiuni, proiectul contribuie la reducerea riscului de sărăcie, excluziune socială și abandon familial în județul Alba și sprijină integrarea copiilor în familiile lor și în comunitate.